Itärajan kautta tunkeutuneet eivät olleet Venäjän juoni?

"Tuoreen norjalaisen tutkijaraportin mukaan vuosi sitten alkanut pakolaisten joukkotulo itärajalta Norjaan ja Suomeen ei ollut Venäjän hybridisotaa. Fridtjof Nansenin instituutin tutkijoiden mukaan turvapaikanhakijoita houkutti Norjaan ja Suomeen halpa matka ja turvallinen reitti."

http://yle.fi/uutiset/norjalaistutkijat_itarajan_pakolaiset_eivat_o...

Kun YLE uutisoi, niin ensimmäiseksi kannattaa kysyä, miksi juuri tämä uutinen. 

Norjan kohdalla pohjoisen reitin ymmärtää, kun se on ainoa yhteinen maaraja.

Suomen kohdalla kannattaa tarkastella hieman taustaa:

  1. NL:n hajottua KGB myös hajoitettiin osiin. Venäjän rajavalvonta on oma yksikkönsä ja suoraan Putinin alainen
  2. 25 vuotta Venäjän rajamme piti. Venäjä ei päästänyt minkään raja-aseman kautta maahantunkeutujia läpi, koska heiltä puuttui viisumi Suomeen ja myöhemmin Schengen-alueelle. 
  3. Sitten yllättäen vuoden vaihteessa juhlapaikan hakijoita alkoi tulvia Raja-Joosepin ja Sallan kautta Venäjän viranomaisten seuratessa katseella. Homma oli ilmeisen järjestettyä jonotuslistoineen, hotellihuoneineen ja ylihintaan myytyine käytettyine autoineen.
  4. Samaan aikaan vanha roti jatkui Napapiirin etelänpuoleisilla raja-asemillamme. Mitään vuotoja ei tapahtunut.

Ajatuksia herättää, että olivatko korruptoituneet rajaviranomaiset pohjoisessa Putinin kontrollin ulottumattomissa vai halusiko Putin järjestää 'eläinkokeen' hiljaisilla raja-asemilla, jotka eivät ole Venäjän tavaraliikenteelle tärkeitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kummastusta lisää se, että keväällä solmittu väliaikainen sopimus Suomen ja Venäjän välillä koskee vain kahta pohjoisinta raja-asemaa.

Sieltä pääsevät nyt läpi vain suomalaiset, venäläiset ja valkovenäläiset.
Miksi valkovenäläiset sotkettiin tähän, kysyy asioita ymmärtämätön. Ja paljonko heitä on tullut Lappiin, kun heidän rajansakin on niin kaukana?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaitpa tuo Valko-Venäjä on siinä mukana siksi, että se kuuluu Venäjän kanssa samaan viisumialueeseen. Kun suomalainen saa viisumin Venäjälle, niin se on voimassa myös Valko-Venäjällä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Putin kokeili ns. kepillä jäätä. Seuraava massamuutto tulee tapahtumaan eteläisten raja-asemien läpi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Onko Putin Suomelle uhka vai mahdollisuus?

Taloudellisen tilanteen jatkuvasti huonontuessa Venäjällä, Suomi on mahdollisuus päästä eroon tarpeettomaksi käyvästä vierastyövoimasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pohjimmiltaan en ymmärrä tätä taivastelua, sillä tokihan jokaisen maan rajavalvonta itse on vastuussa maahantulijoiden papereiden asianmukaisesta tarkastuksesta ja maahan päästämisestä. Eihän Suomen pitäisi omaa rajavalvontaansa Venäjälle ulkoistaa. Jos Venäjältä tulee viisumittomia turisteja Suomen rajalle, niin Suomen tulisi vain käännyttää heidät takaisin. Jos joku hakee turvapaikkaa, niin sitten pitää tutkia onko häntä vainottu Venäjällä.

Neuvostoliiton laajat ja useiden kymmenien kilometrien levyiset rajavyöhykkeet saivat aina osakseen kritiikkiä länsimaissa ja kun Jeltsin kavensi niitä tuntuvasti, niin hän sai länsimailta kiitosta osakseen siksi, että Venäjä näytti olevan normalisoitumassa. Putin puolestaan palautti rajavyöhykkeet suurin piirtein ennalleen, mitä taas pidettiin neuvostomalliseen rajavalvontaan palaamisena.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"... sillä tokihan jokaisen maan rajavalvonta itse on vastuussa maahantulijoiden papereiden asianmukaisesta tarkastuksesta ja maahan päästämisestä."

Juha, näinhän sen pitäisi olla, mutta kerro se tämän maailman nergeille ja orvoille.
Tulee vastaus, kun se "asylum".

Ruotsi ja Tanska käännyttävät juhlapaikanhakijat jo rajoillaan riippumatta siitä, mitä taikasanaa nämä hokevat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki sekä Ruotsiin että Tanskaan monin verroin enemmän on otettu vastaan turvapaikan hakijoita kuin Suomeen. Ja Schengenalueelta tulevat tapaukset ovat eri kategoriassa kuin Venäjältä tulevat, koska Schengenalueen sisällä ei viisumeja tarvitse. Heidät on siis "päästetty maahan" jo Kreikassa tai Italiassa.

Venäjän raja on kuitenkin Schengenin ulkoraja ja Suomen velvollisuus on sitä asianmukaisesti vahtia. Tietysti sieltäkin voi tulla vainon kohteena olevia turvapaikanhakijoita - edellyttäen, että heitä vainotaan Venäjällä. Esimerkiksi tshetshenit saattavat olla tällaisessa tilanteessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

Nyt tulijoiden joukossa oli tapauksia, ei-venäläisiä, jotka olivat olleet kymmenenkin vuotta töissä Venäjällä. Jos he nyt ovat jääneet työttömiksi, niin kyllä Venäjän pitäisi heistä huolehtia muuten, kuin tehdä heidän olonsa turvattomiksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Minä sallin mielelläni Ruotsin voittavan tämänkin maaottelun.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mitä tapahtuu jos Suomesta päästetään Venäjän rajakontrolliin matkustaja ilman viisumia ja passia?

Otetaanko vastaan Venäjälle ja syytetään laittomasta maahantulosta (jos ei sano maagista sanaa "asylum") vai palautetaan Suomeen?

Tähän haluaisin asian tuntevan vastauksen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ainakaan ei syytetä laittomasta maahantulosta, koska maahantuloa on yritetty asianmukaisen raja-aseman ja -valvonnan kautta. Toisin sanoen Venäjä ei päästäisi viisumittomia matkailijoita maahan ja jokainen turvapaikanhakija joutuisi todistamaan, että Suomi vainoaa heitä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

En ole kuullut/lukenut tapauksesta, jossa joku olisi maajarajan yli mennyt Suomesta Venäjälle hakemaan turvapaikkaa.

Jukka Mäkinen

Siinähän ehti monta viikkoa väki pyöräillä Norjaan, eikä kukaan lähestynytkään Suomen rajaa. Vasta kun Norja sulki rajansa liikenne siirtyi Suomeen, joten teoria suunnitellusta Suomen painostamisesta ei oikein kanna. Kyseessä taisi sittenkin olla ihan tavallinen bisnes ihmisten siirtämiseen paikasta A paikkan B. Joku maksoi Venäjän rajamiehille hyvin siitä että heidän annettiin tulla rajalle, ja tienestit loppuivat kun Sauli pyysi Putinilta apua. Olisivathan Sauli ja Petteri voineet hoitaa asian kotimaassakin vain laittamalla rajan kiinni, mutta helpompaa oli hoitaa se Venäjän kanssa. Ei joudu vastaamaan ikäviin kysymyksiin sopimusloukkauksista. Volodja teki likaisen työn Saukin ja Peten puolesta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Kyseessä taisi sittenkin olla ihan tavallinen bisnes ihmisten siirtämiseen paikasta A paikkan B. Joku maksoi Venäjän rajamiehille hyvin siitä että heidän annettiin tulla rajalle, ..."

Kysymys kuuluukin, että Raja-Joosepin ja Sallan sulkeutuessa, mikseivät business(hämärä)miehet siirtäneet toimiaan esim. Niiralaan?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Miten raja pitää jos Suomi liittyisi Natoon?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa tuossa mitään eroa olisi. Norjastahan tämäkin keissi lähti liikkeelle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Juha on oikeassa. Siinäkin tapauksessa suvereenin valtion tulee huolehtia rajansa valvonnasta. Joka tapauksessa paremmin, kuin mitä Suomi teki Orvon aikana.

Toimituksen poiminnat