Kuunteliko Obama Trumpin puheluita?

 

Nyt Trump syyttää kovaäänisesti Obamaa puhelujensa salakuuntelusta presidentinvaalikampanjan aikana. Obama kiistää tämän tiedottajansa kautta, mutta FBI sanoo: "No Comments"!

Olisiko tällainen ylipäätään mahdollista? Nyt on käynyt ilmi että Obaman hallinto on kuunnellut muunmuassa Angela Merkelin, Ranskan presidentti Sarkozyn ja YK:n pääsihteerin puheluita. Miksei siis Trumpinkin, jos kuvitteli sen auttavan puoluetoverinsa vaalikampanjaa?

Kuitenkin olisi odottanut ja toivonut Trumpin tässä tilanteessa käyttäytyvän presidentillisesti. Jos jotain tuon suuntaista olisikin tapahtunut,  niin turha on työntää lisää kiilaa jo jakautuneen kansakunnan keskuuteen. Eikö Trump jo tajua että hän on voittanut presidentinvaalit?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Absolutely I can deny it,” James Clapper said with a steady gaze, adding for good measure: "Something like this? Absolutely I would know."

"Mr Obama did not appear troubled as he visited the National Gallery in Washington DC with his wife Michelle on Sunday."

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/05/james-c...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kiitos linkistä, Jouni.
Siitä ilmeni, että FBI oli seurannut Trump Towerin palvelimen dataliikennettä. Eräänlaisessa poikkeustilanteessa tosin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Trump pelkää Venäjä-yhteyksiensä paljastuvan ja siksi nuo epätoivoiset yritykset saada huomio kiinnittymään muualle. Trump valehtelee tutkitusti jatkuvalla syötöllä joten syytöksiä miehellä riittää jatkossakin. Voi kuitenkin olla että alkaa tuoli alla heilua kun media pääsee Trumpin jäljille.

FBI:n johtaja Comey on totaalisesti kiistänyt Trumpin väitteet. Seuraava Pulitzer on tiedossa sille, joka löytää Trumpin eron aiheuttavan skandaalin ainekset. Trump suututti väärät henkilöt lähtiessään haastamaan tiedotusvälineet. Onko typeräämpää tekoa nähty aikoihin?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Voi kuitenkin olla että alkaa tuoli alla heilua kun media pääsee Trumpin jäljille.

Washington Post teki jättityön Nixonin narauttamiseksi. Luulisi Trumpin tapauksessa motivaation olevan vieläkin korkeampi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pasi,
FBI:n johtaja Comey ei ole itse kiistänyt Trumpin väitteitä, vaan pyytänyt oikeusviranomaisia tekemään sen.
Mielenkiintoista!

"Washington Post Politics
FBI Director Comey asked Justice officials to refute Trump’s unproven wiretapping claim"

https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

No, kun luet muiden medioiden (BBC, Independet, NY Times)uutista Comeyn haastattelusta, niistä käy ilmi melko kova kielenkäyttö Comeyn taholta. Hän on itse henkilökohtaisesti soittanut oikeusministeriöön ja pyytänyt ministeriön oikaisemaan (refute, reject)ja jopa tyrmäämään (knock down) Trumpin tekemät väärät väitteet (false claims).

On melko kova lausunto väittää omaa presidenttiä valehtelijaksi. Tuo oikeusministeriöjuttu on hyvä siksi, että ministeriö joutuu ottamaan kantaa Trumpin väitteeseen, eli Comey käytännössä pyysi Trumpin omia koiria puremaan isäntäänsä. Tulee mieleen Suomen ulkoministeriön virkamies, joka julkaisutti Tuomiojan pillastuttaneen Nato-lausunnon juuri silloin, kun Tuomioja oli Suomi-Venäjä -seuran bileissä. Psyykkistä peliä parhaimmillaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trump turvautuu vanhaan tuttuun keinoon ”hyökkäys on paras puolustus” ja yrittää näin hämätä Venäjä-tutkimuksia. Ne tuntuvat saavan kaiken aikaa kummallisempia piirteitä. Viimeksi kuvaan tuli oikeusministeri, joka oli ilmeisesti valehdellut kongressin valaehtoisessa kuulemisessa. Sitä ennen oli tämä Flynnin tapaus, jonka taustoista Trump on tuskin tietämätön.
Edesmenneellä isälläni oli sanonta ”enemmin tai myöhemmin”. Tämäkin juttu tulee saamaan päivänvalon jossain vaiheessa. Trumpin kehonkieli kertoo sen, että hänellä ei näyttäisi olevan puhtaita jauhoja pussissa. Tätä vahvistaa myös se, että muita ollaan haukkumassa mielin määrin, mutta Putiniin suhtaudutaan kuin mitä parhaimpaan ystävään. ”Salainen aarre” saattaa olla mitä todennäköisin olemassa Moskovassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"yrittää näin hämätä Venäjä-tutkimuksia."

Kun Trump pyytää tutkimaan virallisesti niin eikö silloin tule esille myös ne väitetyt Vänäjä-yhteydet eli avoimin kortein Trump näyttää pelaavan toisin kuin jotkut muut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Enpä tiedä; tästä saattaa avautua loputon vyyhti.

Rupesin itse seuraamaan tarkemmin tuota yllämainittua Trump Towerin palvelinliikenneraportointia ja upposin nopeasti kaikenlaisen tiedon hetteikköön. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Asia on nyt ollut esillä monissa amerikkalaisissa tv-uutislähetyksissä.
Jos Obaman toimesta suoritetussa televakoilussa on perää, niin sen oikeutuksena on käytetty Trumpin epäiltyjä suhteita Venäjään ja Kremliin.

Että sillai,

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei ole kuuntelu mennyt hukkaan, Iltalehden mukaan USAn tiedustelulla riittävästi aineistoa Trumpin presidenttiyden lopettamiseksi:

"Amerikkalaisagenteilla on "riittävästi raskauttavaa tietoa" siitä, miten korkeassa asemassa olevat venäläiset keskustelivat Donald Trumpin vaalitiimin kanssa, väittää entinen NSA:n agentti.
..........
Vaikea erottaa
Trumpin erottaminen ei ole virasta kuitenkaan kovin yksinkertaista, mutta jos pystytään osoittamaan, että presidentti tiesi tai salli Venäjän puuttumisen Yhdysvaltain vaaleihin, syytekynnys ylittyisi. Yhdysvaltain lakien mukaan presidentti voidaan asettaa syytteeseen virkarikoksesta ja erottaa tehtävästään.

Kongressin edustajainhuone voi nostaa syytteen yksinkertaisella enemmistöllä. Korkeimman oikeuden johtavan tuomarin vetämä oikeudenkäynti pidetään sitten senaatissa.

Lähteet: Stern, Independent, IL-arkisto"

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

En ole tähän sen enempää perehtynyt kuin mitä nopeasti uutisia ja otsikoita vilkaissut. Mutta heti pisti silmään melko erikoinen uutisointi asiasta, eli toisaalla uutisoitaan hyvin vahvasti, että ei missään nimessä pidä paikkaansa! Ei ole kuunneltu eikä vakoiltu-törkeä väite!

Toisaalla taas uutisoidaan, että on raskauttavaa tietoa ja näyttöä! Ei mitään yksittäistä, mutta kun useat yhteydenotot yhdistetään, niin niistä muodostuu raskauttavaa näyttöä. Miten muuten tuollaista olisi saatu, jos ei kuuntelemalla/muuten vakoilemalla? Sikäli mikäli sellaista on(kun ei ole näytetty), mutta oletetaan niin tämän uutisoinnin vuoksi.

Eli nyt uutisoidaan ja vakuutellaan niin vahvasti ristiin, että joku puhuu sitä kuuluisaa muunneltua totuutta.

Sitten kannattaa huomioida muutama "tekninen asia ja yksityiskohta" tälläisissä asioissa. Voidaan "totuutena" sanoa, että emme ole salakuunneelleet. Kun todellisuudessa ulkoistimme sen esim. yksityiselle toimijalle, tai sen toki jokin toinen organisaatio. Eli ME emme ole salakuunnelleet. Tai vastaavasti me emme ole salakuunnelleet Trump Toweria, kun todellisuudessa kaappasimme puhelutiedot esim. keskuksesta, mutta emme salakuunnelleet "kyseistä rakennusta".

En väitä näin olleen tai käyneen, vaan haluan tuoda esiin parin esimerkin avulla miten "totuus" voi olla melko joustava käsite, mikäli niin halutaan. Ja kun ottaa huomioon aikaisemmin paljastuneet tiedot Merkelin puhelimista ym. ja tiedot, että ei Obama oikeasti mitään toimia ole lopettanut(siirretty, nimetty uudelleen ym.) niin ei tuollainen toiminta minua yllättäisi pätkän vertaa. Mutta tosiaan nämä ovat tietenkin vain arveluita.

Tähän liittyen on muuten hyvä vilkaista Wikileaksin tuoreita paljastuksia, liittyen tiedustelutoimijoiden kykyihin ja mahdollisuuksiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hyviä huomioita, Jani.
WikiLeaks tosiaan toi paljon tietoa siitä, miten voidaan kuunnella.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

WikiLeaks tosiaan toi paljon tietoa siitä, miten voidaan kuunnella.

Mulla on Samsung-telkkarissa Smart-tv -toiminto. Tietävätkö Obama ja Clinton nyt olohuoneessani käydystä keskustelusta?

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Kyllähän nuo "tiedossa" olivat, kuten massaseuranta ennen Snowdenin paljastuksiakin. Toki nuo paljastukset vahvistavat asioita, ja moni "sinisilmäinen" tekiikasta ymmärtämätönkin alkaa noiden myötä uskoa mikä on mahdollista ja todellista.

Muistan miten kotimaisessa tiedelehdessäkin oli jo kauan kauan sitten mielenkiintoinen juttu Echelon järkestelmästä. Tuohon kun yhdistää tekniikan kehittymisen, ja miltei rajattomat resurssit sekä budjetit, niin ihan loogisella päättelylläkin pääsee pitkälle mikä tilanne olisi tänä päivänä.... Ja onhan ihan uutisoitukin miten valtavia uudet dataa keräävät keskukset ovat, ja miten huimia kapasiteetteja sieltä löytyy. Tämä siis ihan virallisessa valtamediassakin.

Noin massiivisessa toiminnassa tulee huomioida miten valtavista tietomääristä puhutaan, ja on kyse. Oleellisemmaksi tulee löytää tarkemmin kohdistettavat kohteet, sekä seulontamenetelmät valtavien tietomäärien käsittelyssä. Ja tuosta löytyvät myös perustellut kyseenlaistamiset järjestelmien toimivuudesta tai järkevyydestä tuon suhteen.

Enemmistöähän nuo eivät sinänsä koske, ongelmia tietysti ovat mahdolliset väärinkäsitykset(algoritmi ei välttämättä tiedä/tunnista että vitsailit ym. vaan tunnistaa vain tietyt määritellyt avainsanat), tai väärinkäytökset. Jotka ovat potentiaalisia kaikissa tilanteissa ja malleissa(kyllä natsit tai stasi ym. pystyivät ikäviin asioihin huonommallakin tekniikalla). Asioita ja tekniikkaa voidaan aina käyttää ihmisten tai hallinnon toimesta niin hyvään kuin vähemmän hyvään.

Vastauksena kysymykseen, että mikäli niin haluaisivat(miksi?), niin tietäisivät sinusta paljon muutakin. Ihminen joka kuljettaa älypuhelinta ja muita laitteita mukanaan, maksaa täysin/lähes sähköisesti(kortin lisäksi mahdolliset bonuskortit ym.), omaa uuden auton ja paljon heikon tietoturvan älylaitteita kotona, käyttää paljon some- ja viestintäohjelmia ym. kirjoittelee vielä tänne, tai muualle nettiin on aika helppo kohde tuon tason toimijoille ja analysoijille. Mikäli niin halutaan, ja toimintaa yhdistetään vielä "perinteisempää" seurantaa uusimmalla tekniikalla(tänä päivänä kuunnella se seurantaa voidaan hienosti tehdä monilla tavoilla ja laitteilla). Siis jos jostakin syystä sinut haluttaisiin tuohon asemaan laittaa.

Enkä usko, että kysinen tiedustelupalvelu on ainoa, joka omaa tuon kaltaisia resursseja.

Oleellista näissä asioissa mielestäni on, miten miljoonien/miljardien ihmisten joukosta löydetään ne oikeasti muille vaaraksi olevat? Eli onko menetelmät toimivia. Sitten ettei tule väärinkäsityksiä, eikä väärinkäytöksiä. Ja miten tuota seurataan tai valvotaan, kun otetaan ihmisen luonto ja vallan korruptoiva vaikutus huomioon.

Yksityisenä kansalaisena en periaatteesta oikein pidä ajatuksesta "kyttäysvaltiosta", vaikka ei mitään salattavaa olisikaan (huomioi historialliset esimerkit). Sen sijaan jos ajattelee asiaa valtion ylimpien päättäjien kannalta, tai tiedusteluorganisaatioiden, niin ymmärrän hyvin halun käyttää tekniikan sallimia keinoja.

Monet asiat näyttävät erilaiselta, riippuen mistä suunnasta tai kulmasta niitä katsoo. Ja siihe mustan ja valkean väliin mahtuu monia värejä ja sävyjä.

Lisäksi esimerkiksi kybertoiminna tai -sodan potentiaaleista, säännöistä ym. ei edes keskustella, niin miten voimme edes määritellä "oikean tason" toiminnalle kyberavaruudessa. Tuokin olisi oleellista, kun ottaa huomioon miten haavoittuvaiden moderni yhteiskunta on tuon suhteen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #17

Kiitos, Jani, jälleen asiantuntevasta ja hyvin jäsennetystä kirjoituksesta.

Meikäläinen, vanha teknologiakonkari, vaan on pitänyt tunnuslauseenaan, että mulla ei ole mitään salattavaa, ainakaan viranomaisilta. Pitäneekö ruveta vilkuilemaan olkansa yli?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Trumpia on sittenkin kuunneltu NSA:n toimesta vuosina 2004-2010:

WASHINGTON, D.C. – Infowars.com have obtained credible information from law enforcement sources regarding individual records of U.S. citizens under National Security Agency (NSA) electronic surveillance in the years 2004 through 2010 – a database that suggests both Donald J. Trump and Alex Jones were under illegal, unauthorized government monitoring during those years.

https://www.infowars.com/nsa-documents-prove-surve...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ja myös vaalikampanjansa aikana:

STONE: OBAMA TO BE BROUGHT DOWN BY ILLEGAL SPYING
Republican operative says Obama will be held accountable for illegally monitoring Trump campaign communications

https://www.infowars.com/stone-obama-to-be-brought...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aukeaako Trumpin Venäjä-vyyhti?

"Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon ympärille kiertynyt Venäjä-vyyhti voi vaikuttaa ulospäin yhtä monimutkaiselta kuin shakin siirrot peliä taitamattoman silmiin.

Mutta aivan kuten shakissa, Trumpin kampanjan toiminnasta on löydettävissä niin harkittuja siirtoja kuin pelivirheitäkin. Osa niistä on johtanut jo eroihin, samaan tapaan kuin shakkilaudalta poistetaan nappula, kun vastapuoli saa sen syötyä.

Ja aivan kuten shakissa, kukaan ei vielä tiedä, millaiseen lopputulokseen Trumpin Venäjä-peli päättyy."

Ylen toimittaja Paula Vilén on tehnyt ansiokkaan raportin tilanteesta shakin termejä käyttäen:

http://yle.fi/uutiset/3-9541797

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Donald Trump: Barack Obama tiesi Venäjän sekaantumisesta vaaleihin eikä tehnyt mitään

– Tuore tieto: Obaman hallinto tiesi Venäjän sekaantumisesta vaaleihin jo hyvissä ajoin ennen marraskuun 8. päivää. Ei tehnyt mitään. Miksi, Donald Trump kysyy twitterissä.
-----------
Toinen merkittävä paljastus liittyy Obaman hallinnon salassa kaavailemiin rankkoihin kostosuunnitelmiin, jotka jätettiin kuitenkin lopulta toteuttamatta.

Suunniteltujen kostohankkeiden joukossa oli muun muassa eräänlaisiksi kyberpommeiksi tituleerattuja kovia kyberhyökkäyksiä Venäjää vastaan sekä CIA:n hankkiman Venäjän presidenttiä koskevan arkaluontoisen tiedon vuotaminen julkisuuteen.

https://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/donald_trump...

Toimituksen poiminnat