UK Conservatives - How stupid?

  • Alustavat tulokset  - BBC News
    Alustavat tulokset - BBC News
  • The Times
    The Times

Brittien vaalien kattavat exit poll -tulokset ovat nyt selvillä. 

Theresa Mayllä, Brittien konservatiivipuolueen johtajalla oli hyvin riittävä enemmistö parlamentissä. Mutta sitten hän tuli ahneeksi ja halusi uudet vaalit kolme vuotta ajastaan edellä. Ja tulos:

Corbynin työväenpuolue kasvatti paikkojaan 232:sta 266:een. Ehkä useitten yllätykseksi.

Konservatiivit hävisivät 17 paikkaa ja saavat näillä näkymin 314 paikkaa, ja oppositiopuolueet saman verran. Joten konservatiivien jatko hallituspuolueena on riippuvainen jokaisesta äänestyksestä parlamentissa!

Tulee mieleen eräs David Cameron, joka lupasi kansanäänestyksen UK:n EU-jäsenyydestä, ja kunkas siinä sitten kävi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Saska Saarikoski jo iloitsee Brittien "demarien" etenemisestä. Ei Labouria voi eurooppalaisiin demaripuolueihin verrata, se tuntuu olevan ideologialtaan näistä vasemmalla. Maassahan ei ole kommunisti- tai äärivasemmistolaista puoluetta kuten esim. meillä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En oikein olisi pitänyt Tony Blairia kommunistina.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tony Blair olikin kyllä oikeistodemari ja sitä "parasta A-luokkaa". Niinpä hänen johdollaan Labour saikin 419 paikkaa parlamentissa eli kaksi kolmasosaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli tuo ovensuukysely toteutuu on Britannian parlamentti umpikujassa voi jopa sanoa, että poliittisesti sekasortoisessa tilassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Exit poll ei ota huomioon postiääniä, joissa konservatiivit pärjäsivät ilmeisesti paremmin. Taitavat kuitenkin menettää enemmistönsä.

Niko Sillanpää

May teki yhden lähihistorian surkeimmista kampanjoista. Siinä, missä hän olisi voinut mennä Brexit-kärjellä ja pelata muissa asioissa varmaa, hän päätyi karkottamaan eläkeläisäänestäjät eläkeuudistusehdotuksellaan ja nuoret äänestäjät kajahtaneella tiukalla internetin valvonta- ja säätelyaikomuksellaan. Toryjen vaalimanifestin sisältö oli muutoinkin historiallisen luokan virhe, josta selkein indikaattori on, että Corbynin kaltainen sosialisti, joka ennen kampanjaa oli lähinnä "unelectable", meni parikymmentä paikkaa eteenpäin.

Niko Sillanpää

Ja esimerkiksi jokin koululounaiden muuttaminen aamupaloiksi muilla paitsi köyhimmistä kodeista tulevilta säästöjen vuoksi. Miten sellainen olisi mitenkään voinut näyttää mediassa tai ylipäätään ulospäin muulta kuin katastrofaalisen huonolta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä May haki? Eikös se ollut enemmistöaseman varmistamista? Se meni sitten täysin pieleen, joskin äänestys olisi tullut vastaan n. kolmen vuoden sisällä. Olisiko Mayllä aikeita tehdä "kipeitä korjauksia" viiden vuoden aikana?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aasian osakemarkkinat eivät reagoineet mitenkään erityisen negatiivisesti brittien vaalituloksen. Japanin Nikkei-indeksi on selvästi plussalla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Rule, Britannia! -aikoja muistellessa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Äänestikö kansa tällä kertaa poikkeuksellisesti väärin?

Tässä vaiheessa useimmalle lienee selvinnyt että brexitiä lobanneiden lupaukset ja varsinkin kaikki ne asiat jotka nuo antoivat ymmärtää olivatkin pelkkää satua.
Ei varmaan ole mukavaa yhtäkkiä havaita tulleensa petetyksi joten moni äänesti nyt sitten jotain muuta, mitä tahansa vaihtoehtoa.
Ilmiö on tuttu myös täällä meillä. Heti vaalien jälkeen vallitsee euforia siitä miten kansa on puhunut. Hieman myöhemmin sitten suuri pettymys kun lupaukset on petetty, ihan kuin se ei olisi ollut ennalta selvää.

Niko Sillanpää

Horinaa. May on remainer, eli äänesti ja kampanjoi remain Brexit-kansanäänestyksessä. Koko vaaleissa ei ollut selvää Brexit-vaihtoehtoa, kuten Farage kommentissaan totesi.

Toryt hassasivat 22%-yksikön johdon kolmessa kuukaudessa. Voit olla varma, että siinä ei ole kyseessä ainakaan Brexit-asian liiallinen painottaminen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Sikäläistä kansalaiskeskustelua seuranneena päällimmäinen havainto oli että monien odotukset olivat aivan utopistiset brexitin suhteen ja nyt varmaan olo on nolo. Ei ole mukavaa havaita tulleensa vedätetyksi.
Samaa ilmiötä on tietty havaittavissa täällä meillä. Ilmankos äänestäjät tuntevat kiukkua vedättäjiään kohtaan.

Rautiaisen kirjoituksista jää nyt mieleen kysymys mitkä puolueet meillä ovat mielestään äärivasemmistolaisia. Tai pikemminkin miksi tuo haluaa että asiat sillä tavalla käsittäisimme. Siinäpä mietittävää kauppaamastaan ideologiasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

Siinäpä mietittävää kauppaamastaan ideologiasta.

Tomi, jos kommentissasi oli minulle osoitettu kysymys, niin selventäisitkö sitä hiukan?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

Rautiaisen kirjoituksista jää nyt mieleen kysymys mitkä puolueet meillä ovat mielestään äärivasemmistolaisia.

Eduskuntapuolueista Vasemmistoliitto.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielenkiintoista on nähdä eroaako May, mutta on Britanniassa pääministerinä kuka tahansa tämä vaalitulos pelasi valttikortit Merkkelin ja Macronin käsiin, "kovasta brexitistä" on brittien turha haaveilla. Monet britit elävät vielä menneisyyden suuruuden aikaa, aikaa jolloin se hallitsi maailman meriä ja tämä asenne tulee yhä lisääntyvässä globalisaatiossa vielä kalliiksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Eroaa ja muodostaa sen jälkeen uuden hallituksen pienpuolueen tuella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset