Sulatusuuni ei vain toimi

  • Sulatuspata
    Sulatuspata
  • Silta, joka ei yhdistä. Ks. komentti #3
    Silta, joka ei yhdistä. Ks. komentti #3

Itsekin USAssa asuneena seuraan mielenkiinnolla keskustelua ja hymistelyä siitä, kuinka USA on monikulttuurisuuden esikuva. Kotoutuminen käy sujuvasti ja kaikki nauttivat kuitenkin amerikkalaisuuden hyvistä puolista, ainakin meikäläisten monikulttuuri-ihailijoiden mielestä. Tuukka Kuru valottaa aihetta kolmiosaisessa blogissaan (alla).

Minnesotan osavaltion toimia somalien kotouttamisessa on ylistetty Suomen valtamediassa. Tuhansia työllistyi seudun teurastamoissa. Viime uutinen oli, että saivat potkuja suurin mitoin. Tehtaan johto kyllästyi ainaisiin rukoushetkiin työajalla. Ent tiedä miten sianlihan käsittely sujui muslimeilta.

Ikävä takaisku Minnesotassa oli, kun somalipoliisi ampui valkoisen naisen epäselvissä olosuhteissa. Linkki 

Toisin kuitenkin kävi [vuodesta 1964, jolloin USAn etelävalloissa esiintynyt segregaatio mustien ja valkoisten välillä saatiin viimein purettua].

"Etelässä asuneet mustat eivät pitäneet valkoisista yhtään sen enempää, mitä valkoiset pitivät mustista. Mustat kuitenkin kannattivat keskusvallan ylläpitämiä integraatio-ohjelmia niin kauan, kun ne toivat mustalle väestönosalle selvää materiaalista hyötyä ja poliittista vaikutusvaltaa valkoisten kustannuksella. Vuoden 1954 Brown v. Board of Education-päätöksestä lähtien koulujen erottelu mustien ja valkoisten kouluihin nähtiin perustuslain vastaisena. Julkisissa kouluissa esiintynyttä rotusegregaatiota pyrittiin tietoisesti purkamaan bussituksilla, joka tarkoitti käytännössä mustien opiskelijoiden siirtämistä niihin julkisiin kouluihin, jotka olivat suurimmaksi osaksi valkoisia. Taustalla vaikutti psykologi Gordon Allportin lanseeraama ”kohtaamisteoria”, jonka mukaan rasismi ja ennakkoluulot hälvenevät, jos ihmiset joutuvat kohtaamaan eri rodun edustajia lähietäisyydeltä.

Mustien kyydittäminen valkoisiin kouluihin synnytti kuitenkin melkoisesti rotujen välisiä kiistoja, minkä vuoksi valkoiset vanhemmat siirsivät lapsensa yksityisiin kouluihin, jotka perustettiin valkoisten asuinalueiden sisälle.Vuosien kuluessa mustat oppilaat olivat ottaneet haltuunsa suurimman osan kaupunkien ydinkeskustan julkisista kouluista, samalla kun valkoiset lapset siirtyivät opiskelemaan laitakaupungin yksityisiin kouluihin. Segregaatio ei kadonnut mihinkään. Koulujen välinen segregaatio väheni hieman 1980-luvulla, mutta palasi 90-luvulla samalle tasolle mitä se oli ollut 1960-luvulla. Vuonna 2012 Mississipissä valkoiset lapset käsittivät 51% kaikista osavaltion opiskelijoista, mutta lähes 90% yksityisten koulujen oppilaista. Segregaatio on nykyäänkin yleisintä niissä osavaltioissa, joiden väestöpohja on kaikista heterogeenisin."

Lähde: Sulatusuunin epävarma tulevaisuus | Kansalaisen blogit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

1800-1900 -luvuilla Euroopasta muuttaneet siirtolaiset loivat sen sulatusuunikäsitteen. Alkuvaikeuksien jälkeen he omaksuivat yhteisen amerikkalaisen yhteiskunnan normit, vaikka ylpeänä vieläkin opitävät yllä tuiettyjä kansallisia riittejää.

Yleisesti käytetty suomenkielinen termi 'sulatusuuni' on huono käännös engl.kielisestä melting pot. Tuo mieleen natsien leirit. Parempi olisi ’sekoitusastia’ tai 'sulatuspata'.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vuonna 1978 olin Tampassa kesätyössä opiskeluaikoinani ja aluksi piti etsiä vuokrakämppää, kun sikäläinen firma ei sitä valmiiksi ollut järjestänyt. Kollegani esitti toimistomme pöydän päällä kaupungin kartasta erilaisia alueita ja yhden hyvin vihreältä vaikuttavan alueen nimi oli Hyde Park.

Hän kuvaili kyseistä aluetta sanoen, että "this is a very beautiful part of the city and it could be recommended but nowadays there are lots of neg... I mean ... there is a lot of crimidity in this area."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Juha,
1980-luvun puolivälissä oli liikematkalla St. Louisissa (MO). Piti tietenkin käydä ihmettelemässä Eero Saarisen piirtämää jättimäistä kaarinähtävyyttä. Hämmästyksekseni se meni Mississippi-joen rantaa pitkin, kun olin kuvitellut sen ylittävän joen ikään kuin siltana East. St. Louisin puolelle. Kun mainitsin tästä isännälleni, hän katsoi minua lievästi kauhuissaan; he eivät halunneet olla missään tekemisissä joen itäpuolen kanssa samoista syistä, mitä sinulle mainittiin Tampan Hyde Parkista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Miles Davis oli kotoisin East St. Louisista hammaslääkäriperheestä. Duke Ellingtonin tunnussävelmä East St. Louis Toodle-Oo viittasi vuoden 1917 hirvittävään mellakkaan, jossa paikalliset valkoiset joukkomurhasivat mustia vailla järjellistä syytä:

https://blavity.com/1917-east-st-louis-race-riot?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

Kyllä uskalsin autolla East St. Louisin puolelle vain vakuuttuakseni isäntäni puheista. Ilmeisesti rotujännitteet siellä ovat olleet pitkäikäisiä.

Kohta jätän netin tältä illalta siirtyäkseni 1000 Miles with Davis JamCase-iltaan Hgin Boothilliin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #15

Harri, jazzmuusikoksi sinulla on aika ikävä käsitys USA:n mustasta väestönosasta.

Asuin Ft Lauderdalessa Floridassa muutaman kuukauden ja huomasin, että siellä oli kaikenväristä ihmistä kaikilla etnisillä taustoilla ja kaikki tekivät töitä, kuka mitäkin. Täytyy tosin myöntää, että bussilla matkustessani huomasin kaupungin laitaosissa bussissa paljon mustia ja tummapintaisia matkustajia, jotka jäivät pois rantaa lähestyttäessä. Rannan luksusalueella bussissa oli enää valkoisia matkustajia. Kertoi kyllä segregaatiosta ainakin asuinalueen suhteen.

Bussissa sattui kerran hauska tapaus: bussiin oli noussut huumehörhö, joka meni vain penkille istumaan aikomattakaan maksaa. Kuski ilmoitti, ettei bussi liiku mihinkään ennenkuin tyyppi tulee maksamaan. Viitisen minuuttia odotettuamme iso musta kaveri matkustamosta käski hörhöä painumaan ulos, että muut pääsevät jatkamaan matkaa. Hörhö vaati kaveria tulemaan ulos selvittämään välinsä hänen kanssaan, johon tämä ilmoitti suostuvansa. Kun hörhö poistui bussista, musta mies vinkkasi kuskille, että lähtee liikkeelle. Hörhö jäi pysäkille ja ehti vain potkaista bussin kylkeen. Neuvokas matkustaja sai raikuvat aplodit meiltä muilta, niin mustilta kuin valkoisiltakin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #32

Harri, jazzmuusikoksi sinulla on aika ikävä käsitys USA:n mustasta väestönosasta

Pekka, siltä ehkä vaikuttaa, mutta olen pyrkinyt tässä raportoimaan tutkimuksia ja uutisia.
Omat kokemukseni USAn mustista olivat valtaosaltaan positiivisia; työskentelinhän yliopistokoulutuksen saaneiden työtoverien kanssa. Opin tietenkin tietyillä seuduilla liikkuessani käyttämään tervettä harkintaa.

Kiitos, kun jaoit kokemuksesi. Voisin itsekin kyllä kertoa useita tällaisia tapauksia.

Mika Sarivaara-Satta

USA oli ja on eurooppalaisten melting pot, muilla on vaikeampaa, erityisesti suurella osalla mustia, ja varsinkin hyvinvointijarjestelman luomisen jalkeen, joka rikkoi mustat perheet poistamalla isät yhtälöstä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

...varsinkin hyvinvointijarjestelman luomisen jalkeen, joka rikkoi mustat perheet poistamalla isät yhtälöstä.

Mika, tarkenna kommenttiasi, please.

Mikähän oli se luku? Alle 30-vuotiaista mustista miehistä USAssa ⅓ on tai on ollut vankilassa?

Mika Sarivaara-Satta

Muistaakseni 1965 LBJ allekirjoitti lain, johon USA:n hyvinvointijarjestelma perustuu, Thomas Sowell on näitä asioita tutkinut: lukutaidottomia mustia oli vain n.10-15%, mustien varallisuus kasvoi suhteellisen nopeasti, yksinhuoltajia oli vain n. 15%, mutta kaikki muuttui, ja nopeasti ja huonompaan suuntaan, kun valtio siirsi isät syrjään. Osansa kehitykseen antoi myös feministien liberation movement.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos, Mika.

En löytänyt vastausta omaan aiempaan kysymykseeni, mutta oheinen taulukko osoittaa mustien yliedustuksen USAn vankiloissa:

Incarceration by race and ethnicity[edit]
2010. Inmates in adult facilities, by race and ethnicity. Jails, and state and federal prisons.[12]
Race, ethnicity % of US population % of U.S.
incarcerated population National incarceration rate
(per 100,000 of all ages)
White (non-Hispanic) 64   39   450 per 100,000
Hispanic      16   19   831 per 100,000
Black         13   40   2,306 per 100,000

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #8

tilanne on sama myös Englannissa: mustia miehiä vangeista 13%, populaatiosta osuus alle 2%. Orjuuden vaikutukset näkyvät myös siellä missä ei ollut orjuutta. Hieman outoa, eikö totta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #17

Euroopan vankiloissa muslimien osuus on huomattavasti korkeampi kuin osuutensa väestöstä:

http://islamineurope.blogspot.fi/2008/02/muslim-po...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Krhmmm... Brittiläinen imperiumi ja orjuus saattaisi olla kiinnostava aihe seuraavan kerran, kun avaat webin tai käyt kirjastossa, mikäli jälkimmäistä joskus tapahtuu.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #19

Britit eivat keksineet orjuutta, mutta lopettivat sen kyllä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Juuri, kun käsittelimme somaleja Minnesotassa, niin:

Minnesotassa Yhdysvalloissa sijaitsevassa Dar Al-Farooqin moskeijassa tapahtui lauantaina räjähdys aamulla kello viisi paikallista aikaa. Moskeijassa oltiin juuri valmistautumassa varhaiseen aamurukoukseen, kun joku heitti itse tehdyn pommin imaamin toimiston ikkunasta sisään.

Räjähde sytytti tulipalon ja vaurioitti rakennusta, mutta kukaan ei loukkaantunut iskussa.

https://www.nytimes.com/2017/08/05/us/minnesota-mo...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trumpin kannattajat ovat iskun tekijöitä?

Rasismi on taas lisääntynyt USA:ssa sen jälkeen kun Trump nousi Valkoisen talon isännäksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Trumpin kannattajat ovat iskun tekijöitä?

Ei tiedetä vielä, mutta tuskin muslimeja.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Ei tiedetä vielä, mutta tuskin muslimeja".
Kuinka niin ? Sunnit ja shiiat eivät tunnu olevan sydänystäviä keskenään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #34

Voihan se olla islam-faktioiden keskinäistäkin.
Pohjasin arveluni siihen, että paikalta oli nähty kiihdyttävän pois avolavapaku.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yritätkö väittää, että somalipoliisin vahingonlaukauksella, väärinkäsityksellä, säikähtämisellä tai mikä se syy lopulta olikaan, on jotain tekemistä kaikkien somalien kanssa? Tai että se kuolemaan johtanut sählinki johtui hänen etnisestä taustastaan?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Esa, ko. somalipoliisi oli ollut suht. lyhyen ajan toimessaan ja oli ehtinyt jo saada kolme huomautusta ennen ampumistapausta.

Ainut merkillepantava seikka on, että ko. kaupungin pormestari oli iloinen ja ylpeä somalipoliisistaan, ja näin siinä sitten kävi.
Yksittäistapaus, jota ei pidä yleistää.

Marko Parkkola

Kyllä siinä mielessä, että henkilö oli päässyt virkaansa juuri koska on somali. Minnesotassa(kin) on positiivisen diskriminaation käsite voimassa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mitä on "positiivinen diskriminaatio" ?
Eihän sellaista voi olla olemassakaan. Aina se on jotain toista vastaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #35

Mitä on "positiivinen diskriminaatio" ?"

En ole Marko, mutta yritän selvittää. USAssa on liittovaltion laki "Equal Employment Opportunity (EEO)". Se on periaatteessa työntekijäin palkkauksessa kaikenlaista syrjintää vastaan:

"...illegal to discriminate against a job applicant or an employee because of the person's race, color, religion, sex (including pregnancy, gender identity, and sexual orientation), national origin, age (40 or older), disability or genetic information."

Sitä sovelletaan yli 15 työntekijän firmoissa. Vaikka lain tarkoitus on kaikinpuolin hyvä, se johtaa erityisesti suuryrityksissä tilanteeseen, jossa syntyy tarve palkata mieluummin sopiva vähemmistöön kuuluva kuin pätevämpi valkoinen. Eli tämä joutuu positiivisen diskriminaation kohteeksi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #37

Kiitos. Luulen ymmärtäväni.
Entä muiden vähemmistöjen edustajat ? Jos palkataan vaikkapa somali, mitä mahtavat meksikolaiset tai nigerialaiset tuumia... "Hyöty" kohdistuu yhteen yksilöön tai ryhmään, mutta kaikki muut kärsivät. Onpa positiivista.
Firman (ehkä myös yhteiskunnan) kannalta parasta olisi (kuten sanot) palkata osaavin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tunnetuin Yhdysvalloissa asuva somali lienee ajankohtainen Britannian kansalainen Sir Mo Farah, joka onkin jo valmistautumassa siihen, että Trumpin hallitus ei hänen kaltaisiaan kaipaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Wikipedian mukaan asuu Portlandissa, Oregonin osavaltiossa. Edustanee kuitenkin Iso-Britanniaa, vaikka aktiiviura lienee ohi?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Tunnetuin Yhdysvalloissa asuva somali lienee ajankohtainen Britannian kansalainen Sir Mo Farah, joka onkin jo valmistautumassa siihen, että Trumpin hallitus ei hänen kaltaisiaan kaipaa."

Miksi kaipaisi miestä, joka juoksee 25 kertaa 400 metrin lenkkiä nopeammin kuin muut, lähinnä Afrikasta tulleet miehet?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Sulatusuuni ei vain toimi"
.................

Kun maapallon ihmiset liikkuvat yhä enemmän ja enemmän maailman kolkasta toiseen niin kuinkahan kauan mahtaa kestää että kaikki "rodut" rupeavat muistuttamaan toisiaan siinä määrin että kaikenlaiset roturistiriidat poistuvat?

Ehkäpä pari sataa vuotta?

Mika Sarivaara-Satta

Hyvästi kehitys, jos kaikki näyttävät maitokahvilta, silla samalla myös ihmiskunnan ka. ÄO saattaisi laskea jopa alle 90 pisteen nykyisestä 100 pisteestä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Eiköhän erilaisten ihmisten pariutuminen pikemminkin paranna ihmisten geenejä. Ja sen lisäksi loppuu roturistiriidat.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #26

sorry, mutta älykkyyden kohdalla homma ei pelitä niin, vaan jälkeläiset keskimäärin ovat toista vanhempaa tyhmempiä ja toista älykkäämpiä, mutta jokatapauksessa kokonais ÄO kärsii, ja rajusti, sivilisaation kannalta jopa kohtalokkaasti.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Geeniteknologia mahdollistanee perinnöllisten ominaisuuksian muokkaamisen 10-30 vuoden sisällä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Pitää muistaa, että jos älykkyyttä pitää ihmisarvon mittana, niin myös valkoisista löytyy keskimääräistä vähemmän älykkäitä ihmisiä. Jos eugenisti haluaa kehittää ihmislajia älykkäämmäksi, hän pyrkii valikoimaan älykkäitä ihmisiä lisääntymään ihonväristä riippumatta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #40

....ihmislajia älykkäämmäksi, hän pyrkii valikoimaan älykkäitä ihmisiä lisääntymään ihonväristä riippumatta.

Juuri tätä metodiahan naiset perinteisesti käyttävät lisääntymispartneria valitessaan.
Jos lähdetään siitä, että itse varakkuutta hankkineet miehet ovat keskimääräistä älykkäämpiä, ovat he myös haluttuja suvun jatkamiseen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #41

Ahkeruus, säntillisyys, päämäärätietoisuus ja rahan/menestyksen himo saattavat ennustaa vaurastumista paremmin kuin älykkyys miehillä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #42

Kaikessa tapauksessa eläin- ja ihmiskunnan naarailla on taipumus valita jälkeläisten menestymisen kannalta paras mahdollinen siittäjä.

Marko Parkkola

Kyllä sulatusuuni toimii hyvin. Demokraattien vahvalla alueella Kaliforniassakin äänestysprosentti oli 144! Meksikolaiset tulijat oppineet äänestämään mistä saavat parhaat edut.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ja Hillaryn porukka tehtaili hänelle 5,7 miljoonaa feikkiääntä, jopa kuolleilta, muttei vaalipetoksista huolimatta voittanut. Mahtoi hatuttaa ihan sairaasti.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Sarjassamme Trump-uutisia :)

Niissä on se hyvä puoli että niiden tuottamiseen tarvitsee vain mielikuvitusta ja pahaa mieltä. Sekä yksinkertaisia ihmisiä jotka uskovat niitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Unohdit kokonaan ne ainakin yhdeksän miljoonaa marsilaista, jotka naamioituivat mustaihoisiksi ja äänestivät ensin Obamaa ja sitten Clintonia.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Sulatusuunit tarvitsevat rajun kasvun toimiakseen. Sisällissodat taas tarvitsevat kunnon stagnaation alkaakseen. Kaipa tässä rakennetaan jälkimmäistä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sulatusuunit tarvitsevat rajun kasvun toimiakseen.

USAn talouskasvu vetää siirtolaisia puoleensa eri puolilta maailmaa.
Toisaalta Euroopasta ja Aasiasta tulevat akateemiset jatko-opiskelijat, jotka jäävät maahan, ovat positiivinen kasvukiihdytin.

Silti, kuten blogin avauksessa todetaan, kaikki etniset ja sosio-ekonomiset ryhmät eivät sulaudu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kirjoitti kirjan viime syksynä:

Yhdeksi uhkakuvaksi Paatero nostaa rinnakkaisyhteiskuntien synnyn. Suomessa tällaisia maahanmuuttajien rinnakkaisyhteiskuntia ei vielä ole, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa jo useita.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    Yhdeksi uhkakuvaksi Paatero nostaa rinnakkaisyhteiskuntien synnyn.

US-blogeista hävisi juuri Raimo Tossavaisen ansiokas ja suosittu blogi, jossa hän pohti monikulttuurisia kohtaamisia.

Keskuteluvirrassa oli Seppo Olkkosen oivaltavia pohdintoja siitä, miksi kultturit eivät tule yhdentymään, vaan hallitsematon maahanmuutto väkisinkin johtaa rinnakkaisyhteiskuntien syntyyn.

Toimituksen poiminnat