Vaaliennusteita Ruotsi vs. Suomi

  • Ruotsi, uusin ennuste
    Ruotsi, uusin ennuste
  • SD:n poissulkeminen - Lähde. SIFO
    SD:n poissulkeminen - Lähde. SIFO

Ruotsissa vaalitaistelu kiihtyy parlamenttivaalien lähestyessä. Viimeisessä ennusteessa Ruotsidemokraateille luvataan jo 28,5%, demareiden pudotessa 22%:iin. Mielenkiintoista on verrata Ruotsin lukuja Suomen vastaaviin. Demarit, kokoomus ja vasurit ovat kummassakin samoilla lukemilla. Sensijaan Ruotsissa kepu ja vihreät ovat aika tarkkaan 10 %-yksikköä alle suomalaisten veljes puolueiden. Suomi seuraa Ruotsia jollain viiveellä, jolloin SD:n menestys satanee täällä persujen laariin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Yougovin numerot eivät ole ihan luotettavia koska voit osallistua äänestäjäpaneeliin kun olet 16 vuotta täyttänyt. Ruotsissa Yogovin paneeliin on rekiteröitynyt noin 61.000 henkilöä. https://yougov.se/about/panel/

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ruotsalaisten pitäisi ottaa SD hallitukseen suomalaisten tapaan.
Tulee sairas tilanne Ruotsiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tai sitten Jimmie Åkesson on päättämässä, ketä SD ottaa seuraavaan hallitukseen.

Kaikessa tapauksessa, jos Ruotsin tulee vähemmistöhallitus, se joutuu nojaamaan Ruotsidemokraattien tukeen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

SVT käyttää Novuksen tekemää tutkimusta, viimeisin, Kesäkuussa tehty kannatustilasto on hyvin samansuuntainen kuin tuo jo aiemmin tekstissä mainittu tutkimus.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-novus-sd-na...

SD n nopea kannatuksen kasvu on jo aikaansaanut muiden ruotsalaisten puolueiden puheenjohtajien keskuudessa melkoista hätäännystä ja uusia erilaisia kummallisia pakkoliikkeitä. Nyt haetaan uudenlaista suhtautumista maahantuleviin ja myös maassa jo oleviin. Mm ssa Integraatiovelvoitetta halutaan lisätä, koska elätettävien määrää halutaan pienentää ja samalla saada näistä tulokkaista vihdoinkin myös osaavaa ja työtä tekevää väkeä. Ruotsissakin ulkomaalaiset kun ovat se heikoiten työllistyviä kansan osa. Kantaväestöstä on käytännössä kaikki halukkaat jo töissä. Ruotsissa on muuten oikea työvoimapula monella alalla, ja jos vaan oleskelijalla yhtään halua on, niin koulutusta annetaan ja ns. vakiduuni löytyvät aivan varmasti. Kämpän kanssa on sitten hieman niin ja näin.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/politikerna-sva...

Äänestäjät ovat monessa kunnassa täysin kyllästyneitä ns. maksumiehen rooliin, segregaatioon, koulujen heikentyneeseen opetukseen sekä vallitsevaan asuntopulaan. ( Asuntojonot Tukholmassa jopa 25 vuotta ) sekä kasvaneeseen pikkurikollisuuteen. esim. pilveä myydään joidenkin etnisten ryhmien toimesta isommissa taajamissa hyvinkin avoimesti. Snabba cash är toppen, eikä se 8-16:00 duuni kiinnosta paskan vertaa.

Nykyisellä politiikalla on toki kyllä edelleen kannattajansa, mutta nykypoitiikan suurin riski tiedetään. Riski on siinä, että se nykypolitiikka tarjoaa todennäköisesti monelle puolueelle ja poliitikolle jatkossa vain jäämisen lähtöruutuun. Samalla ne muut menevät heittäen ohi, vaemmalta ja oikealta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kiitokset asiantuntevasta raportista, Jouko.

Demareiden Löfven jo paniikissa lupailee yhtä ja toista. Katugallupin mukaan äänestäjät kuitenkin luottavat, että SD ajaa uskottavammin asiaansa kuin myöhäiskäännynnäiset.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Åkesson kysyi taannoin jossain gallupissa Löfveniltä, miksi ette toimineet aikanaan, mutta puhutte nyt kuitenkin toiminnasta.
Nauratti kyllä sossun punoittaminen, ähinä ja kiemurtelu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Tuo aiheuttaa monelle varmasti myötähäpeää. Ovat vaihtaneet mielipiteensä lähes täysin (ettei suosiota menettäisi aivan älyttömästi), ja yrittävät esittää uusia kantojaan omikseen - vaikka viimeiset vuosikymmenet olivat täysin niitä kantoja vastaan. Nähtävästi suuri osa ruotsalaisista ei ole vakuuttunut noin yllättävästä käänteestä. Ehkä kaikissa tapauksissa poliittinen muisti ei ole sittenkään vain muutama päivä..

Suomessa moni puolue yrittää vaivihkaa samaa mm. Kokoomus - he eivät ole niin tyhmiä etteivät näkisi että muuten voi käydä samoin kuin Ruotsissa ja monessa muussa Euroopan maassa. Tietenkin lähes 180-asteen käänne arvopohjien kohdalla on vaikea pala myytäväksi kansalaisille, mutta Suomessa kai sekin voi onnistua. Ei tuossa ole kyse kansalaisten edun ajamisesta ensisijassa, vaan oman puolueen (ja oman uran) edistämisestä myötäilemällä mitä tahansa, joka toisi kannatusta tai pitäisi sen edes samana. Eli pelko ja oma etu ajaa mielipiteitä muuttumaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Jouko,
Satuin näkemään ko. pätkän. Löfven meni ensin aivan hämilleen ja yritti sitten epätoivoisesti vängätä Åkessonilta jostain aivan muusta aiheesta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

Keskiviikkona [6.6.18] vietettiin Ruotsin kansallispäivää rauhallisissa merkeissä. Mitään erikoista esimerkiksi lipun polttamista ei tapahtunut. Sen sijaan moni kysyi mielessään onko pääministeri Stefan Löfvenillä kaikki natsit bunkkerissa. Nimittäin Löfvenin itsenäisyyspäivän puhe Rinkebyssä oli typeryydessään omaa luokkaansa. Lopuksi pääministeri siteerasi profeetta Muhammedia.

Paikalla Rinkebyn torilla oli Sosiaalidemokraattien lisäksi Miljööpuolue ja Moderaatit. Löfven kertoi puheessaan mm:

– Rinkebyssä on Ruotsin tulevaisuus. Jokainen nobelisti, joka tulee käymään Ruotsissa, tapaa sanoa, että Tukholmassa on paljon kaikkea kivaa. Mutta kaikkein hauskinta heidän mielestä on vierailla lasten kanssa Rinkebyn kirjastossa, Löfven kertoi puheessaan.

Natsit ja rasistit olivat Löfvenin puheessa kuitenkin päällimmäisenä. Pääministeri kertoi kuinka rasismi vetää yhteiskuntaa kahtia ja sitä vastaan on taisteltava:

– Tuumaakaan ei anneta rasisteille periksi. Natsit ovat Rinkebyn lapsille suurin uhka ja meidän kaikkien pitää nyt pitää natsit pois Rinkebystä, että natsismin ideologia ei tartu Rinkebyn lapsiin, Löfven puhui.

Väliin pääministeri siteerasi nobelisti Mo Yania:

– Monikulttuurisuus on rikkaus!

– Meidän pitää antaa Rinkebyn lapsille sellainen tulevaisuus, että he voivat sanoa ylpeinä: ”Minä olen Rinkebystä!” ja maailma hämmästyköön sitä.

Jonkun verran modifioituna lähteestä

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nimenomaan hallitukseen vaan, sillä se kannatus sitten katoaa.

Suomeen noilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, koskaan ei ole Ruotsin puolueiden kannatus ollut verrattavissa Suomeen.

Ruotsi toimii tavallaan ja Suomi tavallaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

YLE-gallup juuri kertoi PS:n kannatuksen 25% noususta edelliseen nähden.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, hallituksen koostumus Ruotsissa on erilainen k. Suomessa ja varmaan se erilaisena pysyykin.

Isolla otannalla katsottaessa Ruotsin nykypolitiikan muutokset kuitenkin peilaavat hyvin EU n alueella havaittavaa samansuuntaista pintavirettä. Tuon vireen synnyttäjänä kuulostaa olevan monessa maassa kasvanut vastentahtoisuus elätettäviä ja kulkijoita kohtaan. Pakolaisiin kaikissa maissa kyllä suhtautuvat toki asiallisesti. Näin siis myös Ruotsissa.

Vastustus ja myös omien etujen ajaminen on vahvasti kasvanut mm ssa Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Itävallassa, Italiassa, Unkarissa, Tanskassa, Slovakiassa, Tsekissä, Eestissä, Latviassa, Liettuassa, Kreikassa, Belgiassa ja Hollannissa. Btw. nuo maat ovat muuten jo Suomen ja Ruotsin kanssa väestöltään enemmistö EU ssa.

Vaikuttaako tuollainen EU n sisällä tapahtuva kehitys sitten myös EU - maa Suomeen, se nähdään aikanaan. Veikkaan, että vaikuttaa, mutta se nyt on vaan mielipide.

Petteri, ei suomalaiset ja Suomen hallitus suinkaan ypöyksin pimeässä metsässä säkki päässä ole, eikä suomalaiset myöskään EU n muiden jäsenten näkemyksille ja vaikutuksille immuuni ole. Suomi kun ei ole sellainen piskuinen söpö lintukoto, vaan vahvasti EU ssa kulkevien virtausten mukana kulkeva snadi hakkuulastu. Juusii. :)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

En usko ruotsidemokraattien nousun vaikuttavan perussuomalaisten kannatukseen.

En usko Suomessa seurattavan Ruotsin vaaleja, kun täällä on muutenkin matala äänestysprosentti. Ei äänestäjiä kiinnosta vaikka toivonkin erilaista kannatusten uutisointia?

Onko ruotsidemokraatit ja perussuomalaiset verrattavissa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Onko ruotsidemokraatit ja perussuomalaiset verrattavissa"

Ei siinä mielessä, että SD:n toimijoissa todella löytyi niitä, mistä persujakin kyllä syytetään - oikeita uusnatseja!

Åkesson tosin on siivonnut puoluetta rankalla kädellä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "En usko Suomessa seurattavan Ruotsin vaaleja, kun täällä on muutenkin matala äänestysprosentti. Ei äänestäjiä kiinnosta vaikka toivonkin erilaista kannatusten uutisointia?"

YLE tuo Ruotsin vaaleja esille tiheään sekä TV:n ja radion puolella.
Hesarissakin on juttua lähes päivittäin; mediaa kiinnostaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mitähän ruotsalaiset kuvittelevat saavuttavansa äänestämällä SD:tä? Vuosikymmenien holtitonta maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia ei voi perua.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Vuosikymmenien holtitonta maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia ei voi perua."

Kuvittelevatkohan, että ainakaan eivät saa lisää sitä samaa?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Minusta ruotsalaisten pitäisi seisoa aiempien äänestyspäätöstensä seurausten takana. "Halusitte olla humanitaarinen suurvalta, joten kantakaa vastuu ja olkaa humanitaarinen suurvalta jatkossakin."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Vuosikymmenien holtitonta maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia ei voi perua."

Scania täräyttää vain kerran, mutta rasismin arvet ovat ikuisia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ruotsalaisista enää 66% absoluuttisesti vastustaa muiden puolueiden yhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa. Yhteistyön hyväksyvien määrä selvästi ylittää SD:n nykyisen kannatuksen.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?program...

Tilannetta kuvaava grafiikka liitetty alkup. blogitekstiin.

Toimituksen poiminnat