Työllisyys kovassa kasvussa

  • Työlliset - Lähde: StatFin
    Työlliset - Lähde: StatFin

Onhan se kai uskottava, kun jopa Pellervon Tutkimuskeskus niin toteaa:

_______________________________

 

Kesäkuun Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan Suomessa oli noin 2 670 000 työllistä, mikä on 99000 enemmän kuin vuosi sitten. Vain vuosina 1989 ja 1990 työllisiä on ollut enemmän ja silloin työllisyyden kausivaihtelu oli suurempaa nykyisin. Kausivaihtelusta puhdistettuna Suomessa onkin nyt enemmän työllisiä kuin koskaan aikaisemmin.

Työllisyyden kasvuvauhti onkin ollut viime vuoden lopulta lähtien huiman nopeaa. Vielä viime kesänä juuri kukaan ei uskonut hallituksen työllisyystavoitteen toteutuvan, koska sen saavuttaminen olisi vaatinut niin nopeaa työllisyyden kasvua, että sellaista on Suomessa harvoin nähty. Nyt on taas nähty.  
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Kausivaihtelusta puhdistettuna Suomessa onkin nyt enemmän työllisiä kuin koskaan aikaisemmin.''

Silti talous sakkaa. Kuka vetää välistä? Musta tulevaisuus on jo Suomessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Silti talous sakkaa."

Pekka, mitä indikaattoria seuraat?

Pekka Iiskonmaki

Harri.

Tätä.

Se on kuin Mummon kaappikello ja yksin raksuttaa pirtin pienen hämärässä.

Tämä ei raksuta mennyttä aikaa.......

http://velkakello.fi/

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #8

Juu ton mukaan sitten koko maailma on sakannut jo yli sata vuotta ja Amerikka on pahin sakkaaja.

Valtion velka ei ole talouden sakkaamisen mittari.

Kannattaa lukea, se voi tuoda viisautta. :)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kapitalistisen talouden puitteissa pätee nyrkkisääntö "Mitä korkeammalle työllisyys nousee, sitä lähempänä on seuraava romahdus". Kapitalismiin on sisäänrakennettuna itseäänvoimistavat takaisinkytkennät niin nousukauden kuin laskukaudenkin suhteen ja vain romahdukset pitävät kapitalistisen talouden niissä rajoissa, joita ympäröivä todellisuus asettaa.

Vaikka nyt ollaankin jo lähellä vuosien -89 ja -90 työllisyyttä (ja, huom!, hitusen ohi vuoden 2008 työllisyydestä), niin osaselitys nyt nähtävälle työllisyyden nousulle selittynee tilastointikriteerien muutoksilla. Uskoisin, että erinäinen "tempputyöllistäminen", jonka ainoa tarkoitus on kaunistella tilastoja, on nykyään laajempaa kuin 80-luvulla. Lisäksi on muistettava, että 80-luvulla Suomi sai vielä nauttia sosialistisen talouden hedelmistä, vaikkei sitä sosialismia Suomessa harjoitettukaan, vaan Neuvostoliitossa.

Muuten on mielenkiintoista panna merkille, että monessa Euroopan maassa (ainakin Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa), kuten siis Suomessakin, noin puolet väestöstä käy töissä ja toinen puolikas ei -- riippumatta esimerkiksi siitä, kuinka suuri osa väestöstä on maahanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään. Tästä teemasta kirjoitin blogissani Maahanmuutto ja huoltosuhde ja sen kommenteissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Muuten on mielenkiintoista panna merkille, että monessa Euroopan maassa (ainakin Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa), kuten siis Suomessakin, noin puolet väestöstä käy töissä ja toinen puolikas ei -"

Janne, noissa maissa vieläkin perheenäitien työssäkäyntiä rajoittaa lasten kouluruokailun puuttuminen tai huonolaatuisuus. Eli lapset tulee ruokatunnilla kotiin syömään.

https://www.lansivayla.fi/artikkeli/269191-kirkkon...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En nyt tähän hätään ryhdy tekemään sen isompaa tutkimusta väitteesi paikkansapitävyydestä, eli käyvätkö lapset tosiaan kotona ruokatunnilla vai ei. Tein nyt vain yhden googlauksen ja poimin siitä ensin silmään osuneen linkin, BBC:n artikkelin, jossa kerrotaan tilanteesta Englannissa ja Walesissa:

Child poverty: Pale and hungry pupils 'fill pockets with school food'

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Työllisyys kovassa kasvussa"

Varmaankin mutta saako palkkaa ja elääkö palkallaan?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaikkiin kysymyksiin en pysty vastaamaan :)

Toni Rintala

Nimenomaan ilmaisen työvoiman käyttö on lisääntynyt.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisi toivottavaa, että työllisyys aidosti paranisi Suomessa. Silti kun uutisoidaan puolesta miljoonasta "ilmaistyöntekijästä", herää epäilys, että onko tilastoparannus tilastokikkailua.

Aulis Saarijärvi

Alma, YLE, HS, TS ja muu ovat laittaneet jo kesälomiltakin palkolliset kirjoittamaan tilastotieteen ihmettä. Niin samanlaista tekstiä, jopa samoilla sanoilla tulee nyt Sipilän jumalhahmon ja Orpon profeettaolemuksen niskaan tänään! Mitään kirjoituksissa ei pysyvästi todisteta, kuin v in tilastollisia temppuja kehutaan ja ihmetellään, etteikö tyhmä kansa sitä lomillaan rupea uskomaan!

Pekka Pylkkönen

Jos työttömyysturvamenot vähenivät 10% (vaikka väkiluku kasvoi), palkkasumma kasvoi 5% ja työllisten määrä 99.000, tilastokeskus sanoo että kyseessä ovat pääasiassa kokoaikaiset työpaikat.. Eikö ole jo jotenkin luontevaa ajatella että työllisyys on tosiaan kasvanut? Minkälaisia todisteita oikein haet?

Aulis Saarijärvi

Se 10% on siirtynyt KELAn maksettavaksi.
Se väkilukukasvusi on 24 h vellomassa paikasta toiseen asemilla, toreilla ja sivistypaikoillaan. Se vaatii lisää rahaa kielillä somalia, arabia, ja afrikans.
Sitten sellainen vanha totuus, että minäkin tilastoilla osaan kääntää velkani saataviksi. Sipilän hallitus ei Suomen velkaa saa saatavaksi tilastolalkaan! Sitä velkaa otetaa, että tulee sitä väestökasvua, mutta ei tuottava työpaikkoja.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Nk. laaja työttömyys on kuitenkin pudonnut vuodessa vain noin 50000:lla eli 470000:sta 420000:een. Selitys työllisyyden kasvulle onkin siinä, että Tilastokeskus laskee osan laajan työttömyyden piirissä olevista työllisiksi. Tilastokeskus on tässäkin tilastokaunistelussa Kreikan tiellä.

Pekka Pylkkönen

Ensinnäkin väestönlisäys ja toiseksi nousukaudella työmarkkinoiden ulkopuolelta siirtyy aina porukkaa työmarkkinoille. Pitkäaikaissairaat parantuvat jne.

Harri Happari

Kuinka paljon on vuoden aikana vähentynyt työttömyyskorvausten tai toimeentulotukien saajat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vuoteen 1990 verrattuna Suomen väkiluku lienee noin 10% korkeampi. Tuossa käyrässä ilmoitetaan absoluuttisia numeroita työllisistä, joten emme ole samalla asteella tässä indikaattorissa vielä vuoden 1990 kanssa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Totta - taidamme nyt olla vuoden 1991 tasolla.

Tältä se näyttää:
http://www.stat.fi/til/tyti/2018/05/tyti_2018_05_2....

Saapahan nähdä pääsemmekö lamaa edeltäneisiin lukuihin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ainoa todellinen mittari olisi tilasto niiden työtuntien määrästä, joista maksetaan palkkaa.
Kun laitetaan 500.000* ihmistä vuodessa tekemään ilmaistöitä, niin palkattujen työtuntien määrä luonnollisesti laskee.

*eri pituisina jaksoina, erillaisin nimikkein, kuitenkin siten "ettei tarjouksesta voi kieltäytyä". Työ ilman palkkaa on orjatyö, tosin orja saa aina mennä kotiinsa työn päätteeksi.
Jos kieltäytyy saa karenssia ja työtön putoaa pois tilastoa rumentamasta.

Ihmettelen miksi näillä eväillä olla jo nolla-työttömyydessä?

Henry

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

En pysty tähän hätään verifiomaan tätä puolen miljoonan lukua. Tuntuu hurjalta, kun verotulot palkasta kuitenkin kasvavat. Se tarkoittaa sitä että jäljellä olevat ovat saaneet tuntuvan palkankorotuksen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Luku tulee Seura-lehden laskelmista. (Kannattaa juttu muutenkin lukea niin selviää missä oikein mennään):

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Henry

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #24

Ensinnäkin luku vaikuttaa olevan 450 000 ja siitäkin lähes 280 000 opiskelijaa...

Kyllä nämä väitteet vaikuttavat hieman populistisilta eli melko liioitelluilta.

https://seura.fi/wp-content/uploads/2018/07/ilmain...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #26

@26
Otappa huomioon että opintojen kestoa on kasvatettu ihan tarkoituksellisesti jotta opiskelijaa voidaan pitää työharjoittelussa esim. vuoden. Tuohan tarkoittaa sitä, että yritys saa ilmaiseksi ammattitaitoisen työvoimansa. Eikä esim. ammattitaitoinen työtön pääse aloittamaan ns. uudestaan pohjalta ponnistaen.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #27

Onko? Voisitko antaa lähteen väitteellesi?

Tiedän, että on pyritty uudistamaan ammattikoulutusta enemmän töissä oppimisen suuntaan, mutta onko se jo toteutunut?

Ja pidentävätkö nämä asiat koulutusta? Ammattikoulutus on kai perusasteella kestänyt kolme vuotta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #28

@28. Minulla ollut kokemuksia, olin tehokas ja vein 2 harjoittelijan työn pois ja pyysin työpaikkaa. Sitä ei tarjottu, kun halusivat ilmaista työvoimaa minun tilalle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #41

"Minulla ollut kokemuksia, olin tehokas ja vein 2 harjoittelijan työn pois ja pyysin työpaikkaa. Sitä ei tarjottu, kun halusivat ilmaista työvoimaa minun tilalle."

Ilmaista halvempaa työvoimaa on vain työvoima, joka suostuu maksamaan siitä hyvästä, että saa tehdä työtä. Uskoisin, että tuollaista työvoimaa on jo jonkin verran olemassa.

Luonnollisestikaan nuo työntekijät eivät pysty tuota maksua suorittamaan omasta pussistaan, vaan veronmaksajat maksavat heidän puolestaan jollekin kapitalistille siitä hyvästä, että tämä suostuu riistämään noita työläisiä. Näin järjettömiin mittasuhteisiin on työnteon palvominen noussut: työntekoa ei enää pidetä hyvinvoinnin tuottamisen välineenä, vaan moraalisena hyveenä ja velvollisuutena.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #26

Jos menit kesätöihin raksalle, vaikka betonimyllärin vesipojaksi tai muurarin apumieheksi, niin ihan varmaan sait palkkaa - aikana ennen työkkärin asiansekottamista.
_______________________________

Ja mitä järkeä on oppisopimusduuneissa, kun saat ammattitaitoisia työntekijöitä ilmaiseksi?

Kannattaa siitä Seuran jutusta lukea muutakin kuin vain luvut.

Henry

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Ammattitaitoisia työntekijöitä ei tosiaankaan saa ilmaiseksi. Ei edes TES-palkoilla. Sen verran kova kisa osaajista nyt on.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #29

En sinänsä ole eri mieltä kanssasi, mutta ei kai työkkärillä ole opiskelijoiden harjoittelun kanssa yhtään mitään tekemistä? Olen siis täysin samaa mieltä siitä, että kyllä harjoittelijoiden pitäisi saada jonkinlaista palkkaa. Se voi olla paska palkka, mutta kuitenkin jotain.

Mutta vielä kerran: ymmärrän, että tuntuu niin paljon paremmalta sanoa "puoli miljoonaa" erittelemättä lukuun kuuluvia ryhmiä, mutta mielestäni kannattaisi kuitenkin pitäytyä oikeissa arvioiduissa luvuissa ja tutkia lukuja hieman tarkemmin ennen kuin väittää jotakin yleisesti. Ja arvioitahan nuo luvut ovat, eikö?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Facebookista kooste luvuista:
"Paivi Ruippo
Kooste:

Ansiosidonnaista päivärahaa ja Kelan työttömyysturvaa saavien määrä oli kesäkuun lopussa 314 000.
Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli kesäkuun lopussa 192 000.

Yli 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä. Se tarkoittaa, että 21 % koko Suomen työvoimasta eli joka 5. suomalainen työntekijä ei saa työstään palkkaa.

Koskaan aikaisemmin työttömyyslukujen manipulointi ja tilastoista uutisointi ei ole ollut niin mätää kuin tänä päivänä."

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #25

Ja minkä takia minun pitäisi uskoa Päivi Ruippoa?

Yksi asia muuten: opiskelijoitahan ei taideta laskea työvoimaan kuuluviksi (http://www.stat.fi/meta/kas/tyov_kuulumaton.html) eli silloin tuosta "puolesta miljoonasta" eli oikeastaan kai 450 000:sta voi ottaa pois ainakin ne 280 000. Näin ollen tuo väite 21 prosentista on suoraan sieltä.

En sitä paitsi edes tiedä, kuuluvatko nuo loput 170 000 työvoimaan. Tiedätkö sinä?

"Työvoimaan kuuluvat työssä olevat (työlliset) ja työttömät ja työvoiman ulkopuoliseen väestöön kuuluvat lapset, opiskelijat, eläkeläiset ja muut henkilöt, jotka eivät ole työssä." https://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_02_0...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #25

Vielä yksi lisäys, jotta voisitte parantaa viestintäänne: työvoiman koko oli yhteensä 2 865 000 kesäkuussa 2018. (https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2018/06/tyti...)

Eli kannattaisi tarkastaa luvut ja perusteet ennen kuin alkaa laskea osuuksia...

Ymmärrän hyvin, että sinä ja Päivi ja varmaan monet muut haluatte nostaa esiin tärkeän asian, muttei sitä kannata tehdä väärin perustein.

Pekka Pylkkönen

No miltä se tilasto näyttää? Ja missä sen seloste on? Kai nyt jotenkin pitää varmistaa että se on ainoa oikea tilasto.

Ja mitä höttöä. Amisten ja ammattikorkeakoulujen harjoittelut, joita oli siis listassa melkein 300.000, ovat aivan normaali asia. Suurin osa heistä ei osaa harjoittelussa yhtään mitään. Siksihän he opiskelevat.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Kun laitetaan 500.000* ihmistä vuodessa tekemään ilmaistöitä, niin palkattujen työtuntien määrä luonnollisesti laskee."

Näyttää tosiaan siltä, että työttömiä on laitettu palkattomiin töihin senkin perusteella, että suomalaisten perinteisenä kesälomakuukautena heinäkuussa Vantaan Asolan väylän liikenne on liki yhtä vilkasta kuin talvikuukausina. Uusi työllistävä malli on, että työkkäri takaa palkkatuen työpaikkaan mutta hakiessaan palkkatukityöpaikkaa esim. yhdistykseen, sieltä tarjotaankin palkatatonta työkokeilua usean kuukauden ajaksi. Mieleen tuleekin, että yhä lisääntyvässä määrässä vippaskonsteillakin pyritään saavuttamaan Sipilän visioima 72% työllisyysaste.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On kerrassaan erikoista, että vuosikymmenen kestäneen taantuman jälkeen hyviä uutisia väännetään väkisin ja venkoimalla suuntaan, jolla ei ole ei päätä, ei häntää.

Fakta nyt vain on se, että Suomen talous on saatu kasvu-uralle v. 2015 valitun hallituksen aikana kasvun alkaen jo v. 2016. Seuraavista eduskuntavaaleista tulee varmasti mielenkiintoiset, mikäli nyt pysyttäydytään tosiasioissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos vuosien ajan inttää, että asiat menee päin helvettiä niin pitäähän toki antaa näille vähän toipumisaikaa. Ei hyviä uutisia ole niin helppo omaksua.

Pekka Pylkkönen

Juu. Vaikka kaikki mittarit sojottaa samaan suuntaan, intetään vastaan kuin lapset. Älytöntä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Uusilla työpaikoilla ei ole kansantaloudelle mitään merkitystä jos niistä ei saa palkkaa.

Pekka Pylkkönen

Palkkasumma on kasvanut 4.9% ja ansiotasoindeksi 1.0%. Se tarkoittaa että uusille työllisille on maksettu todella paljon palkkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Palkkasumma on kasvanut 4.9%"

Siis työantajan maksamaa palkkaa, ei valtion tukemaa.

Pekka Pylkkönen

Niin siis maksettujen palkkojen summa. Palkkatukien määrä vuodessa on yhteensä luokkaa 200M€ jolla ei ole tässä asiassa mitään merkitystä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@40. Oletko itse miettinyt, että kuinka paljon ilmaista työvoimaa on saatu tänne, kun marjayritykset valittivat työvoimapulasta ja Thaimaan viranomaiset suosittelivat, ettei Suomeen mennä keräämään marjoja ilman kunnollista työsopimusta?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #43

Eivät thaimaalaiset niitä marjoja suinkaan ilmaiseksi poimi. Kyllä he saavat korvauksen joka litrasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset