Pisararadasta - vielä

  • Ehdotettu pisararata katkoviivoin
    Ehdotettu pisararata katkoviivoin

Pisarataa ovat täällä ansiokkaasti käsitelleet Kalevi Kämäräinen ja viimeksi ministeri Tiilikainen. Molemmat kriittisesti, kuten myös tämä kirjoitus. 

Kun Helsingin päärautatieasema otettiin käyttöön 1862, oli se hiukan sivussa varsinaisesta Hgin silloisesta keskustasta. Kaupungin keskustan laajetessa aseman ympärille se oli luonnollinen päätepiste kaukojunille. Saapuvat maalaiset pystyivät toimittamaan kaikki asiansa kävelymatkan etäisyydellä asemasta(, jos niin halusivat.) Ja hyvin mahtuivat paikallisjunatkin sinne. Myös tavarajunat kuormittivat Linnunlaulun käytävää (pääaseman ja Pasilan välillä) ja kapasiteettia riitti. 

No tänään Helsinki ja lähikunnat ovat aiempaan nähden paisuneet jopa minimetropoliksi. SE on johtanut siihen, että mainittua Linnulaulun yhteyttä ei voi enää laajentaa. 

Maailman metropoleissa on erittäin harvinaista, että kaukojunat päätyisivät suurkaupungin keskustaan. Asemia voi olla useita eri puolilla kaupungin laitamilla riippuen siitä, mistä päin junat tulevat. Esim. Pariisissa on seitsemän pikajunien pääteasemaa. 

Helsinkiin tulevat matkailijat jatkavat johonkin päin pk-seutua muilla kulkuvälineillä. Yhtä hyvin he voivat vaihtaa liikennemuotoa Pasilassa, jos kaukojunien matka jää sinne. Monet poistuvat junista Pasilassa jo tänä päivänä. Tällöin Päärautatieaseman kapasiteetti jää lähijunille, jotka pystyvät jatkamaan matkaansa kohta saavuttuaan. Kaukojunien vaunurunkoja taas joudutaan vetämään edestakaisin Ilmalan varikolle ja kokoamaan siellä uudestaan paluumatkaa varten. Kaikki tämä ylimääräinen liikenne jäisi pois Linnunlaulusta. 

Siis järki käteen päättäjät ja säästäkää se miljardi verovaroja. 
 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Pisararata nähtävä osana eurooppalaisen raideverkoston kehittämistä", kirjoitti Kokoomuksen meppi omassa blogissaan. Perusteena jonkinlainen paneurooppalainen ideologia ja EU-tuet.

Kalevi Kämäräinen kommentissaan huomioi, että EU-rahaa ei tule:
BRYSSEL: RAKENTAKAA KESKENÄNNE

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jotain hyvää löytyy uudesta hallitusohjelmasta. Ilmeni, että pisararadan vaihtoehtoisia ratkaisuja ei ole tarpeeksi tutkittu, mutta nyt aiotaan tutkia. Säästyy edes muutama miljardi tuhlattavaksi muualle.

https://julkaisut.vayla.fi/pdf12/vj_2019-30_pisara...

Toimituksen poiminnat